Rouwverwerking

Bij rouw wordt in eerste instantie vaak aan de dood gedacht. Maar niet alleen het overlijden van dierbaren, maar ook verlies van werk, gezondheid en relatie kan ons diep raken, waardoor wij volledig van slag kunnen zijn en niet meer “normaal” kunnen functioneren.

Rouw is een natuurlijk proces. Het verdriet wordt niet weggewerkt, of opgelost. Het is een loslaten en verbinden, dat voortdurend in beweging blijft. Waarbij we uiteindelijk het verlies kunnen integreren in het leven, zonder die verbinding te verliezen. Op zich is dit een natuurlijk en normaal proces, wat voor ieder individu anders is, maar dat wij niet hoeven te leren.

Het komt echter ook voor dat het niet meer vanzelf goed lijkt te komen. Dat de veerkracht er niet is. Dan stagneert het rouwproces en loopt men vast. Dit raakt tot in de diepste kern van de mens en vraagt niet zelden het aanpassen van onze verwachtingen en overtuigingen.

Dan kan het goed zijn om uw verlies te delen met mij, zodat we samen de beweging gaande kunnen houden die zo noodzakelijk is. Ook help ik u bij het ontwarren van de kluwen van emoties die ontstaan zijn door uw verlies èn de warboel die in het dagelijks leven vaak ontstaat als gevolg van de veranderingen die het verlies met zich meebracht te ordenen en op uw eigen tijd weer te stroomlijnen.

Samen werken wij eraan uw verlies op te laten gaan in uw leven, nog steeds in verbinding met de (of het) verlorene.

Indien gewenst kunnen sessies met paarden een grote positieve rol in dit proces spelen, juist omdat zij zo onbevangen, maar ook open, tegenover uw verdriet staan. Troosten gaat hen heel goed af, maar ook het bevorderen van emotionele openheid (Tegenover een paard geneert men zich niet voor tranen, het uiten van boosheid of andere heftige emoties.)en het ordenen van de chaos.