Relatietherapie EFT

Relatietherapie EFT, met of zonder hulp van paarden

Emotion Focused Therapy (EFT) heeft een revolutie teweeggebracht in de relatietherapie. De boodschap van EFT is simpel: toegeven dat je emotioneel gehecht bent en afhankelijk van je partner.

Deze therapie richt zich op het versterken van de emotionele band tussen partners en het bevorderen van een liefdevolle relatie, d.w.z. openstaan en ontvankelijk zijn voor elkaar, op elkaar afgestemd.

Voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben we een emotionele hechting nodig aan enkele onvervangbare anderen.

Liefde is namelijk een primaire levensbehoefte, net als zuurstof en water. Het biedt ons emotionele bescherming, zodat we kunnen omgaan met de ups en downs van het bestaan.

Als we dat eenmaal begrijpen en aanvaarden, wordt het makkelijker om door te dringen tot de kern van relatieproblemen.

EFT leert paren hoe ze een verbinding kunnen maken en behouden.

Om deze mooie therapie effectief te laten zijn, is het noodzakelijk dat beide partners bereid zijn zich in te zetten voor een verbetering van de relatie. Die inzet houdt o.a. in, dat het boek Houd me vast, van Sue Johnson, aangeschaft en gelezen wordt , hoofdstuk voor hoofdstuk, in lijn met de therapiesessies. Ook de praktische oefeningen, die bedoeld zijn om enerzijds een destructief gedragspatroon te doorbreken, en anderzijds de vertrouwensband en emotionele binding met de partner te versterken, moeten serieus in praktijk gebracht worden.

Tijdens de sessies help ik bij het toegankelijk maken van de emotionele gevoelens en reacties en begeleid ik het omzetten van oude reacties naar nieuwe, liefdevolle patronen.

Indien gewenst en/of noodzakelijk kunnen extra sessies met behulp van de paarden ingezet worden.